Coca de tomàquets secs i alfàbrega



L'elaboració de pans plans amb guarnicions sobre és típica de tot el mediterrani, rebent diferents noms depenent de la zona.

A Catalunya, el llevant espanyol ia les illes Balears són tradicionals les coques, tant dolces com salades.

Aquesta recepta vindria a ser semblant a la tradicional coca de recapte, però és molt més senzilla, ja que no porta escalivada, botifarra ni sardines salades. Simplement li he posat uns tomàquets secs i una mica d'alfàbrega, per la simple raó que tenia aquests ingredients a casa. Els ingredients es poden perfectament canviar depenent de l'gust personal o del que es tingui a mà. No obstant això, la idea d'aquesta preparació és fer un mos simple, no massa recarregat, per prendre per esmorzar or berenar.

Altres combinacions senzilles, que no tradicionals, podrien ser tomàquets amb orenga, olives amb sajolida, etc.



Ingredients

250 g de farina de força
10 g de sucre
20 g de llevat fresc o una culleradeta plena de llevat instantània de forner
5 g de sal
150 ml d'aigua
40 ml d'oli d'oliva
Un grapat de tomàquets secs
Un ramell de fulles d'alfàbrega
Oli d'oliva per amanir

Preparació

En un recipient barrejar la farina, sucre, llevat, sal, aigua i oli fins a formar una massa suau, no massa líquida. Ajustar la farina o aigua segons sigui necessari.

Escampar farina a la taula de treball i posar la massa de pa a sobre. Amassar durant uns 10 minuts fins que la massa quedi elàstica i una mica ferma. Greixar un bol amb oli, introduir la massa, cobrir amb un drap de cuina o film transparent i deixar reposar fins que dobli el seu tamany, al voltant d'una hora i mitja però depèn de la temperatura ambient.

Quan la massa hagi pujat, posar una mica d'oli a la taula de treball, formar un rectangle que mesuri aproximadament 30 x 40 cm. Deixar reposar durant 5 minuts.

Posar paper de forn en una safata i amb cura col·locar la massa estirada a sobre. Deixar reposar una altra hora i mitja o fins que dobli la seva mida.

Mentrestant rehidratar els tomàquets secs cobrint-los amb aigua durant hora o fins que estiguin tous. Tallar-los en trossos petits.

Cobrir la massa amb els tomàquets secs rehidratats, escampar-hi abundant alfàbrega i amanir generosament amb oli d'oliva.

Introduir al forn prèviament escalfat a 200 C i enfornar uns 15 minuts, fins que la coca estigui daurada per sobre.

Treure la coca de forn i deixar que es refredi damunt d'una reixeta

 

Comentaris