Focaccia amb sajolida i alfàbrega




Ingredientes per la primera massa

170 g de farina de pa
80 g d'aigua a temperatura ambient
4.5 g de llevat

Ingredients per la focaccia

180 g de farina de pa
7.5 de sal
3 g de llevat
45 ml d'oli d'oliva
90 g d'aigua tèbia
Oli d'oliva barrejat amb sajolida i alfàbrega (o herbes al gust)

Preparació

Barregeu la farina, aigua i llevat en un recipient fins que tota la farina quedi incorporada. La massa ha de ser suau, enganxosa i que sembli una barreja de crepes molt espessa. Cobriu el recipient amb film transparent i deixeupho fermentar a temperatura ambient de 3 a 4 hores, o fins fagi bombolles Immediatament refrigeu la massa. Es mantindrà durant un màxim de 3 dies a la nevera.

Una hora abans de preparar la focaccia, traieu la massa de la nevera per porteu-la a temperatura ambient.

Barregeu la farina, aigua i llevat en un recipient. Afegiu-hi l'oli, la primera massa i l'aigua. Barregeu bé tots els ingredients fins a obtenir una bola enganxosa. Si es pasta a mà, mulleu-vos les mans amb aigua sovint i pasteu fent girar el recipient. Invertiu el moviment diverses vegades per desenvolupar el gluten. Fer això de 3 a 5 minuts o fins que la massa sigui suau i els ingredients es distribueixin uniformement.

Poseu farina al taulell de cuina i amb l'ajuda d'una espàtula molla d'aigua transferiu-hi la massa. Escampeu abundant farina i formeu un rectangle amb cura. Espereu 5 minuts per relaxar la massa.

Enfarineu-vos les mans i estireu la massa pels 2 costats fins a doblar la mida. Dobleu la massa en tres sobre si mateixa fins a formar un rentacle. Cobriu-ho amb un drap o film transparent.

Deixeu reposar la massa durant mitja hora. Estireu i dobleu de nou, unteu amb oli d'oliva i farina, cobriu i deixeu reposar. A el cap de mitja hora repetiu la mateixa operació de nou.
Al cap d'una hora preparar una safata amb paper de forn. Amb les mans amb oli, poseu la massa sobre el paper procurant mantenir la forma rectangular.

Poseu la meitat de l'oli amb herbes que tenim preparat. Feu clotets a la massa amb les puntes dels dits tractant de mantenir el gruix. Aboqueu la resta de l'oli fentque estigui uniformement escampat.

Cobriu la massa amb compte, amb film transparent o amb un drap i deixar reposar durant 2 hores.

Encendre el form a 260 C.

Poseu la safata amb la massa al mig de forn i baixeu la temperatura a 230 C. Enforneu durant 25 minuts cobrint la focaccia si es daura massa.

Retireu la focaccia de forn i deixar-la refredar a sobre d'una reixeta.

Recepta del libre The Bread Baker’s Apprentice de Peter Reinhart.

Comentaris