Xile de fesols amb carabassa



Un dels plats més populars de la cuina texana és el xili. Tradicionalment es cuina amb carn de boví, porc o una barreja de les dues. Es poden trobar infinitat de receptes, amb o sense fesols, prescindint de tomàquets, amb ells, amb cacau i així tants cuiners, tants ingredients.

Usualment solen ser versions bastant contundents, per prendre molt de tant en tant. Aquesta recepta és molt més lleugera, inclou oli d'oliva, llegums i verdures. Al meu entendre el resultat és espectacular.

A base de provar diferents receptes, crec que a la fi he trobat la versió que més m'agrada. És bastant simple, la base està formada només amb dos ingredients, fesols i carbassa de manera que la qualitat d'aquests ingredients fa tota la diferència. El bitxo habaner, a més de picant, proporciona una aroma particular, la pell de taronja aporta frescor i la xocolata arrodoneix tot el conjunt.


Ingredients

1 ceba tallada fina
1 branca d'api tallada fina
1 gra d'all picat
Oli d'oliva
½ culleradeta de comí
1 tassa de carbassa tallada a daus petits
1 tassa de tomàquets madurs ratllats
1 tassa de fesols cuits
½ bitcho habaner tallat a trossos petits (o a l'gust, depèn del picant que es vulgui)
1 pessic de sucre
Aigua o brou de verdures
La pell d'una taronja ratllada
1 trosset de xocolata negra, no més de 10 grams.
Sal i pebre
Coriandre per adornar
Iogurt per servir

Preparació

Començar sofreging la ceba i l'api fins que estiguin tous i comencin a daurar-se. Afegir-hi l'all i el comí i de seguida que comencin a desprendre aroma, menys d'un minut, afegir la carabassa, tomàquets, fesols i el bitxo. Corregir l'acidesa dels tomàquets amb una mica de sucre; depenent de la qualitat dels tomàquets, potser no és necessari. Afegir també l'aigua o brou de verdures.

Cuinar a foc lent durant una mitja hora o fins que la carbassa quedi molt tendra; al voltant d'uns 30 minuts. Afegir una mica més d'aigua o brou si queda molt espès. Afegiu-hi la pela de taronja i el trosset de xocolata negra.

Traieu la cassola de foc i adornau amb coriandre picat.

Serviu amb arròs i acompanyeu-ho de iogurt.





Comentaris