Pa Lavash cruixent (Pa armeni)

El lavash és un tipus de pa d'origen armeni i iranià que es menja a tot orient mitjà. Cada país té la seva versió, des suau i flexible per poder embolicar aliments o prim i cruixent, com en aquesta versió. És ideal per acompanyar formatges, patés o salses per a sucar.


Ingredients

200 g de farina
½ culleradeta de sal
½ culleradeta de llevat de pa instantàni
1 cullerada de mel
1 cullerada d'oli d'oliva
125 ml d'aigua
Llavors o herbes aromàtiques al gust (en aquest cas, sèsam, comí de prat, comí i pebre vermell)

Preparació

En un recipient barregeu la farina, sal, llevat, mel, aigua i oli fins a formar una massa suau, no massa líquida. Afegeu més farina o aigua segons sigui necessari.
Enfarineu el taulell de la cuina i poseu la massa de pa a sobre. Amasseu durant uns 10 minuts fins que la massa quedi elàstica i una mica ferma. Unteu un bol amb oli, introduiu la massa, cobriu amb un drap de cuina o film transparent i deixa-ho reposar fins que dobli el volum, al voltant d'hora i mitja però depèn de la temperatura ambient.
Quan la massa hagi pujat, poseu una mica d'oli al taulell i formeu un rectangle de no mes d'1 mil·lilitre de gruix. La massa estirada ha de fer uns 30 x 40 cm. Deixeu-la reposar durant 5 minuts.
Poseu paper de forn en una safata i amb cura col·loqueu la massa estirada a sobre. Humitegeu la massa amb aigua i distribui-hi les llavors i herbes per sobre. Amb un ganivet marque la forma que volgueu, rectangles, galetes o el que agradi.
Introdui la massa al forn prèviament escalfat a 170 C i enforneu-ho de 15 a 20 minuts, fins que sigui benr os per sobre.
Traieu el pa i deixeu-lo refredar.

Recepta de el llibre The Bread Baker 's Aprentice de Peter Reinhart.

Comentaris